Kritische of kleine eters, ARFID

Eten lijkt zo vanzelfsprekend, maar gaat niet altijd vanzelf. Bij eten komt van alles kijken: verschillende smaken, geuren, kleuren, structuren, omgeving en samenwerken van de zintuigen spelen onder andere een rol. Kinderen zijn soms ‘moeilijke of kritische eters’ omdat ze angst hebben voor al deze nieuwe ervaringen.
Er kan ook sprake zijn van voedselweigering. Denk hierbij aan een kauw- of slikprobleem, refluxklachten of een allergie waardoor het kind gedwongen is tot een beperkte voedselkeuze.
Bij sommige kinderen verloopt de prikkelverwerking anders, waardoor producten met een bepaalde structuur of temperatuur vermeden worden. Maar kritisch eetgedrag kan ook zonder aanwijsbare medische oorzaak ontstaan. Vaak is het een kwestie van niet kunnen in plaats van niet willen eten.
Als je kind niet genoeg of gevarieerd eet, vind je dat als ouder heel erg. Ook kan het zorgen voor ongerustheid: krijgt mij kind wel voldoende voedingsstoffen binnen en groeit het wel goed.

"Als we samen ontdekken waar het mis gaat,
is de oplossing makkelijker te vinden"

Aan de hand van een uitgebreide intake, maken we een stappenplan op maat. Hierbij wordt nagegaan of er werkelijk voedingstekorten zijn en hoe deze aan te vullen op een manier die je kind aankan. Dit geeft vaak al meer rust. Ook wordt het gedrag rondom het eten en drinken besproken. Door bijvoorbeeld rekening te houden met bepaalde smaken, geuren, kleuren en structuren gaan we stapje voor stapje vooruit. Door het kind op een positieve manier in aanraking te laten komen met eten, komt het plezier en de variatie aan tafel weer meer terug. Waar nodig wordt er samengewerkt met andere disciplines zoals de logopedist, kinderfysio, ergotherapeut en orthopedagoog.

Nieuwsgierig? Neem contact met kinderdiëtist Irma voor meer informatie of maak een afspraak.

 

Wat is ARFID?

ARFID is de afkorting van Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder of in het Nederlands vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis. De diagnose wordt gesteld door een hierin gespecialiseerde psycholoog of kinderarts (meestal multi disciplinair).
Kinderen met de diagnose ARFID vermijden vanuit een niet-rationele angst voedsel met bijvoorbeeld een bepaalde kleur, textuur of smaak, of uit angst om te gaan braken. Een andere vorm van ARFID is het niet eten omdat je eten vergeet, geen eetlust hebt. ARFID is meer dan kieskeurig eten. Veel kinderen hebben een periode dat ze bepaalde dingen niet willen eten en dat is meestal van voorbijgaande aard. Men spreekt van ARFID als het gedrag leidt tot gewichtsverlies, groeistoornissen en ernstig tekort aan voedingsstoffen en geen sprake van een verstoord lichaamsbeeld. ARFID wordt vastgesteld door een hierin gespecialiseerde kinderarts of psycholoog en bij voorkeur behandeld in een multidisciplinaire setting.

Heeft jouw kind (vermoedelijk) de diagnose ARFID, overleg dan met kinderdiëtist Irma wat zij voor jullie kan betekenen.

Wil je meer informatie hoe je ARFID kan herkennen, bekijk dan onderstaand filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=Kre1icS5EWk

 

Contact

Voor volwassenen

Marloes Mulder

06-41 45 98 91
marloes@slimeetcoaching.nl

Sassenheim
Gezondheidscentrum Rusthofflaan
Rusthofflaan 50c, Sassenheim

Lisse
Huisartsenpraktijk Derks
Wilhelminastraat 53, Lisse

Voor kinderen en jongeren

Irma de Witt Hamer

06-43 95 35 66
irma@slimeetcoaching.nl

Lisse
Slim eetcoaching
De Bolster
Grachtweg 24e, Lisse

 

 

 

Copyright by Sl!m Eetcoaching - Webdesign by Logo Huis